Съвети за отстраняване на 5 от най-честите проблеми с водопровода

Справете се лесно с най-често срещаните водопроводни аварии, които могат да сполетят вас и вашия дом. Ако знаете предварително как да ги ремонтирате, ще бъдете по-подготвени при появата им и съответно ще овладеете напрегнатата ситуация по-лесно. Вижте кои са 5-те най-често срещани ВиК аварии.

Проблем #1: Течове от водопроводните тръби

Течовете от водопроводните тръби са един от най-често срещаните проблеми в домовете. Те могат да се проявят по различни начини – от малки капки, изтичащи от крана, до големи течове от тръбите, които могат да причинят значителни водни щети. Признаците могат да бъдат постоянно подтекаща вода, мокри петна по стените или пода, или необичайно високи водни сметки.

За да отстраним този проблем, първо трябва да определим източника на теча. Това може да изисква проверка на всички видими връзки и тръби, както и използване на специализирани инструменти за откриване на течове. Веднъж установен, течът може да бъде отстранен чрез заздравяване на връзките, смяна на уплътненията или, ако е необходимо, смяна на целия щранг. За по-сериозни аварии или ако не сте сигурни как да процедирате, е препоръчително да се свържете с добър водопроводчик.

Проблеми с водопровода

Проблем #2: Запушване на канализацията

Задръстването на канализацията е друга често срещана ситуация, която може да бъде особено неприятна. Обикновено се проявява чрез бавно оттичане на водата, неприятни миризми или дори преливане на вода от тоалетната чиния или душа. Задръстванията обикновено са причинени от натрупване на отпадъци като коса, хранителни остатъци или тоалетна хартия в тръбите.

Отстраняването на задръстванията може да включва използването на специални химикали за почистване на тръбите. В някои случаи, може да бъде необходимо физическо отстраняване на блокажа чрез разглобяване на части от тръбната система.

Проблем #3: Повреда с бойлера или горещата вода

Повредите с бойлера или горещата вода са също често срещано главоболие в домакинствата. Те могат да включват недостатъчно количество топла вода, прекомерно много, или дори липса на гореща вода изобщо. В някои случаи, от бойлера може да се чуват необичайни шумове или да има течове.

Решенията на тези проблеми могат да варират в зависимост от причината. Например, ако проблемът е в термостата, може да е необходимо да се регулира или подмени. Ако проблемът е в елемента за загряване, може да е необходимо да се смени. Ако има теч, трябва да се намери и отстрани възможно най-скоро.

Проблем #4: Ниско налягане на водата

Ниското налягане на водата е чест проблем, който може да засегне различни части на вашия дом, включително душовете, мивките и тоалетните чинии. Това може да бъде особено дразнещо при опитите за вземане на душ или при почистване на съдове и може да е резултат от различни причини, включително проблеми с водопроводната система, стари или износени тръби или проблеми с местната водна компания.

За отстраняване на този проблем, първата стъпка е да се определи дали той засяга цялата сграда или само определени части. Ако е локализиран, причината може да е блокаж или проблем с конкретен кран или тръба. Ако цялата сграда е засегната, то ниското налягане може да е свързано с ВиК инсталацията или водната компания. В зависимост от причината, решенията могат да включват почистване или смяна на тръби, както и регулиране на самото водоподаване.

Всички права са запазени от vikvarna.net © 2009-2023